dilluns, 22 de maig del 2017

El passat 20 de maig, dins de les sortides culturals de l’Ateneu del Clot, vam tenir la possibilitat de visitar la Torre de les Aigües del Besòs.
Obra de l’arquitecte Pere Falqués, es va inaugurar el 1882 per pal·liar la manca d’aigua de la ciutat. Es tracta d’un dipòsit d’aigua a 63 metres d’alçada a dalt d’una construcció de maó massís, sense mamposteria de pedra i amb l’element constructiu tradicional de la època: la volta catalana.
El 1889 per problemes de salubritat de l’aigua, el projecte de la torre es va abandonar (estava previst construir un segon dipòsit i augmentar l’alçada de la torre a 124 metres) i es va traspassar a la Societat General d’aigües de Barcelona (SGAB). Durant la guerra Civil va tenir un ús defensiu, instal·lant una bateria antiaèria.

Molts anys d’abandonament van fer malbé la torre fins que es va rehabilitar el 2010. I l’Arxiu Històric del Poble Nou la va recuperar per la ciutat amb les visites guiades.

Durant gairebé dues hores, i després d’un exercici físic suportable (més de 300 esglaons d’escala estreta) vam obtenir el nostre gran premi: les vistes més increibles de la ciutat des del mirador de 360⁰.
Com a curiositat, el grup de pop anglès Blur va gravar el 2009 a la Torre el videoclip del seu tema “On your own”. Com que va ser un any abans de la rehabilitació, ens permet veure el canvi.

Traç

Grup format per persones interessades en la pintura amb ganes d'augmentar el seu horitzó pràctic i teòric.